Cinci motive pentru a citi

seria

Roata Timpului 

.

Editura RAO 
Categoria: Literatura Universala
volume achiziționabile pe
Libris.ro

.

Odată cu lansarea ecranizării seriei literare Roata Timpului, universul epic fantasy al lui Robert Jordan a avut parte de un proaspăt val publicitar ce anunța să îl aducă în atenția a nenumărați noi cititori.

Din păcate, coproducția 2021 dintre Amazon Studios și Sony Pictures Television a cam dezamăgit așteptările, nici gând să se ridice la nivelul altor reușite remarcabile ale genului, cum sunt Game of Thrones sau The Witcher.

Astfel încât, nu știu dacă până la urmă serialul nu a devenit mai degrabă un soi de anti-reclamă peste care potențialii cititori trebuie să treacă pentru a descoperi cât de bune sunt cărțile.

În încercarea de a întări și eu percepția mult mai pozitivă a seriei de romane, desemnez cinci mari motive pentru care ar trebui citită saga
Roata Timpului:

Roata Timpului - Editura RAO

Complexitatea lumii sale magice

Arhitectura narativă din seria fantasy Roata Timpului este o combinație de înfruntări războinico-aventuroase ca în Stăpânul Inelelor, desfășurate într-o organizare socială plină de intrigi, asemeni celei din Dune.

Sistemul magic al universului lui Jordan e unul dual, ingenios structurat, având recognoscibile, la bază, concepte mitologice sau filosofice din lumea noastră.

Lupta dintre Bine și Rău are o curgere eternă, ciclică, esențială, vitală, dar pe fundalul ei apar o puzderie de alte ciocniri ale intereselor antagoniste mai mărunte și frământările individuale ale fiecăruia dintre numeroasele personaje, în timp ce își trăiesc propriile drame.

Conceptual, Roata Timpului este o roată cu șapte spițe, fiecare reprezentând o Vârstă a umanității.
Pe măsură ce Roata Timpului se învârtește,
Vârstele alternează, lăsând fiecare amintiri care se preschimbă în legende sau sunt complet uitate, până la revenirea aceleiași Vârste.

Evoluția protagoniștilor

În Ținutul Celor Două Râuri, doar ajutorul dat de o călătoare Aes SedaiLady Moiraine, și de LanStrăjerul ei, îi salvează pe sătenii locului de atacul forțelor întunecate.

Se pare că cei vizați au fost Rand al’ThorMat Cauthon și Perrin Aybara.

Moiraine le cere celor trei băieți să-și părăsească satul pe care-l pun în pericol prin însăși prezența lor, odată ce o vânătoare ucigașă împotriva acestora a fost declanșată, și să se refugieze sub protecția Turnului Alb din Tar Valon, acolo unde se află conducerea organizației matriarhalo-vrăjitorești Aes Sedai.
Doar astfel pot afla de ce se teme de ei Cel Întunecat și cum pot să își aducă predestinata contribuție la lupta împotriva Răului.

Lor li se alătură și două tinere localnice: Egwene Al’Vere, fiica hangiului din Emond’s Field, și Nynaeve Al’Meara, o talentată tămăduitoare.

Modul în care ajunge să evolueze destinul fiecărui protagonist, preluat din adolescență, este spectaculos și constituie una dintre atracțiile principale ale cărților.

Roata Timpului

Civilizațiile exotice

Civilizațiile diferitelor popoare din universul lui Jordan sunt extraordinar de minuțios dezvoltate.

De la modul de trai, mitologiile întemeietoare sau credințele lor religioase, până la tipurile de veșminte pe care le poartă ori mâncărurile sau dansurile lor tradiționale, toate sunt create cu mare atenție, pentru că definesc întregul comportament al personajelor provenite din acele culturi.

Fluxul continuu de aventură și acțiune

Deși lumea fantastică și personajele sale sunt atât de migălos creionate, nu există intervale moarte sau perioade de plictiseală în cărțile lui Robert Jordan.

Descrierile sunt prinse în curgerea acțiunii, aventurile aduc mereu puseuri de tensiune, momente de suspans și clipe de pasiune descătușată.

Intrigi, înfruntări personale sau ample bătălii punctează mereu dramatic lupta dintre Bine și Rău.

Intervenția lui Brandon Sanderson

Roata Timpului este una dintre cele mai lungi și voluminoase serii fantasy, în fapt, o saga atât de prolixă, încât creatorul ei, Robert Jordan, a murit înainte de a o termina.

Inițiativa înlocuirii scriitorului care a lucrat la făurirea complexului său univers din 1990, până în clipa morții (2007), lansând către public 11 volume și un prequel, era una foarte riscantă, dar obligatorie, existând deja notițele acestuia ce schițau continuarea și finalul poveștii.

Înlocuitorul autorului trebuia nu numai să fie capabil să scrie la fel de captivant, dar să și cunoască foarte bine lumea pe care o prelua, pentru a rămâne fidel stilului, atmosferei, ritmului narațiunii și pentru a nu modifica psihologia personajelor sau echilibrul delicat al relațiilor dintre ele.

Văduva lui Robert Jordan și editorul lui au făcut până la urmă cea mai bună alegere, un tânăr scriitor care a descoperit Roata Timpului la 15 ani și a crescut citindu-i fiecare nou volum apărut:
Brandon Sanderson.

Pentru orice iubitor de epic fantasy, acum pare logică desemnarea, dar în momentul acela Sanderson nu era la fel de cunoscut, publicase doar Elantris și Mistborn.

Sub regența sa au fost alipite încă trei volume seriei, concluzionând-o în mod apoteotic și adăugându-i toți fanii prezenți și viitori ai tot mai apreciatului continuator.

Roata Timpului - serie

Din seria The Wheel of Time / Roata Timpului fac parte volumele:

The Eye of the World (1990) / Ochiul lumii. Cartea întâi
The Great Hunt (1990) / În căutarea Cornului. Cartea a doua
The Dragon Reborn (1991) / Dragonul Renăscut. Cartea a treia
The Shadow Rising (1992) / Umbra se întinde. Cartea a patra
The Fires of Heaven (1993) / Focurile cerului. Cartea a cincea
Lord of Chaos (1994) / Seniorul haosului. Cartea a șasea
A Crown of Swords (1996) / Coroana de săbii. Cartea a șaptea
The Path of Daggers (1998) / Calea pumnalelor. Cartea a opta
Winter’s Heart (2000) / Inima iernii. Cartea a noua
Crossroads of Twilight (2003) / Răscruce de drumuri în amurg. Cartea a zecea
Knife of Dreams (2005) / Pumnalul viselor. Cartea a unsprezecea
The Gathering Storm (2009)
Towers of Midnight (2010)
A Memory of Light (2013)
New Spring (2004) – prequel

Wheel-of-Time-logo

titluri
disponibile
pe site-ul librăriei online
Libris

libris logo