Războiul lui Spartacus
de
Barry Strauss
.
Editura Humanitas
Colecția: Istorie
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: The Spartacus War (2009)
Traducere: Dan Crăciun
Număr de pagini: 296
.
Cu șapte decenii înainte de nașterea lui Hristos, pe când niciun inamic și niciun zeu nu mai păreau în stare să amenințe destinul triumfal al Cetății Eterne, un sclav a îndrăznit să își scuture lanțurile și, acompaniat de o trupă de camarazi gladiatori dispuși la orice, a zguduit teribil întreaga Romă, atacându-i însuși modul de viață, chiar sistemul de funcționare.
Revolta lui Spartacus este o epopee a libertății, o vijelie dezrobitoare ce răvășește peninsula italică și zdrobește de mai multe ori aparent invincibilele legiuni romane, o aventură extraordinară capabilă să vibreze în timp și să readucă la viață, peste ani, figura unui erou legendar – prin cărți, filme, seriale și chiar drept simbol al unor revoluții moderne ori al unor noi mișcări de eliberare.
Dintre toate scrierile istorice sau beletristice care tratează subiectul, volumul Războiul lui Spartacus este cel mai bine documentat, dar și cel mai pasionant de parcurs, prin modul de prezentare a evenimentelor epocii.
E un excelent tom de popularizare a istoriei, putând fi citit ca un roman captivant sau ca un studiu academic și apreciat în aceeași măsură de un specialist sau de un amator.
Aflăm din el tot ce se știe despre originea și trecutul lui Spartacus.
Înainte de a ajunge gladiator, tracul a luptat alături de romani ca auxiliar al armatei Republicii, având ocazia să le cunoască organizarea militară și tacticile de luptă.
Ne este descrisă în amănunt lumea gladiatorilor și a înfruntărilor din arenă, care era mult mai reglementată decât s-ar putea considera prin prisma imaginii sale cinematografice.
Spartacus a fost desemnat în rol de murmillo, adică un tip de gladiator masiv, cu remarcabilă forță și energie, care purta în arenă arme și armură cântărind între 16 și 18 kilograme.
Când a început revolta, avea în jur de 30 de ani și se afla în Capua, localitate de la poalele Apeninilor renumită pentru școlile ei de gladiatori, situată la 200 de kilometri de Roma și legată de aceasta prin Via Apia.
Prudenta elită romană nu permitea găzduirea gladiatorilor în capitală, pentru că erau violenți și periculoși, putând oricând declanșa probleme.
Peste un secol de expansiune romană continuă inundase peninsula cu robi.
Se estimează că în anul 73 Î.Hr., la 681 de ani de la întemeierea Romei, existau în Italia între un milion și 1,5 milioane de sclavi, reprezentând cam 20% din populația totală a teritoriului.
Deși la evadarea din Capua, gladiatorii răzvrătiți sunt doar în număr de 74, cu fiecare luptă pe care o câștigă, reușesc să atragă și alți sclavi fugari alături de ei.
Odată ce își stabilesc tabăra pe Vezuviu și înving legiunile trimise împotriva lor, numărul acestora va deveni tot mai mare, transformându-se într-o adevărată armată.
Roma cunoscuse și alte revolte ale sclavilor, dar aceasta era total diferită.
Răzmerițele anterioare fuseseră de proporții relativ mici sau, dacă luaseră amploare, se petrecuseră undeva la periferie, prin Sicilia.
Însă această armată enormă, formată majoritar din traci, celți și germani, a ajuns la o distanță de o săptămână de marș de Roma.
De când Hannibal trecuse Alpii, niciodată străinii nu produseseră atâtea pagube în Italia rurală.
Revolta lui Spartacus a fost cea mai faimoasă revoltă a sclavilor din Antichitate și – probabil – cea mai amplă.
O rebeliune sângeroasă care a cuprins sudul Italiei, a îngrozit Roma, s‑a soldat cu nouă înfrângeri ale armatelor regulate și a ținut în șah cea mai mare putere militară din Antichitate, timp de doi ani.
Cum a fost cu putință? De ce s‑au descurcat răsculații atât de bine, vreme atât de îndelungată? De ce au eșuat în cele din urmă? Și cum a putut singura superputere a epocii să îngăduie o asemenea primejdie pe teritoriul său, pentru atâta timp?
Cartea Războiul lui Spartacus conturează magistral istoria ultimelor decenii ale Republicii romane.
Pe măsură ce țese cronica revoltei, Barry Strauss ne zugrăvește panorama largă a fundalului istoric, social și politic al secolului I î.Hr. sau, dimpotrivă, se apleacă asupra detaliului semnificativ – fie el descoperire arheologică, ritual religios sau fapt de viață cotidiană.
Întâmplările și personajele care populează această lume minuțios reconstituită capătă de fiecare dată o însemnătate mai profundă prin reflecția istoricului, deschizând noi perspective asupra unuia dintre marile evenimente ale Antichității, un veritabil cutremur social care reverberează până astăzi.
Barry Strauss este profesor de istorie și studii clasice la Cornell University, Corliss Page Dean Fellow la Hoover Institution și expert în istorie militară antică.
A scris și editat numeroase cărți, printre care
The Trojan War,
The Battle of Salamis, The Spartacus War, Masters of Command, The Death of Caesar și Ten Caesars.
O capodoperă. Și cartea și prezentarea! 😍 Da, daaa, daaaa!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Dana! 😀 Daaa, documentarea perfecta insotita de o prezentare captivanta creeaza adevarate capodopere ale genului nonfiction. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pare o carte cu adevărat deosebită. Categoric, o comoară pentru iubitorii de istorie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar un tezaur istorico-literar dedicat unui erou memorabil! 🙂
ApreciazăApreciază
Interesanta recenzie
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, Vero! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asta sigur e pe placul meu. Excelenta recomandarea, se retine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Ana! 🙂 Chiar merita loc in lista de viitoare lecturi! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană