Specialistul în gelozie
și
alte povestiri

 .

de
Jo Nesbø

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Sjalusimannen og andre fortellinger (2021)
Traducere: Ivona Berceanu
Număr de pagini: 288
Format: paperback cu supracopertă

.

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de thrillere psihologice din întreaga lume.
A îmbogățit genul, adăugându-i noi dimensiuni stilistice, provenite din profunda sa înțelegere a vieții în lumea modernă, globalizată.

Thrillerul psihologic ar fi cam cel mai complex soi de thriller, cel care în descrierea unei împrejurări dramatice sau a unei anchete criminalistice, pune accentul pe condițiile mintale ale personajelor implicate, pe emoțiile lor și pe posibilele stări de nebunie, frică, obsesii sau alte tulburări afective.

Acest gen de romane (sau nuvele/nuvelete/povestiri) sunt apreciate atât pentru suspansul lor, cât și pentru modalitățile în care dezvăluie conexiunile psihice profunde ale gândirii și manifestărilor umane, în situații limită.

Volumul Specialistul în gelozie și alte povestiri se constituie într-o antologie de proză scurtă care analizează în șapte povestiri, șapte genuri de emoții exacerbate ce pot deveni tot atâtea motive de crimă:
pasiunea, gelozia, răzbunarea, furia, disprețul, vanitatea, frustrarea.

specialistul-in-gelozie-si-alte-povestiri

În prima, Londra, pe durata unui zbor intercontinental la clasa business, suferința unei femei trădate și delicatețea unui asasin profesionist realizează o stranie conexiune.

Specialist în gelozie devine o perfecționare detectivistică de nișă, în povestirea cu acest titlu, unde un consultant în domeniu este chemat să investigheze un posibil duel fratricid, provocat de iubirea comună a doi gemeni identici.

Coadă ne demonstrează încă o dată că pentru fiecare gen de hărțuire, apare de undeva câte o contra-reacție ce ar putea să nu-i pice deloc bine hărțuitorului.

Gunoi se concentrează pe un personaj confuz care încearcă să descopere retrospectiv dacă este un ucigaș sau nu.

Mărturisirea prezintă ancheta unei crime dintr-un cuplu adulterin bizar, ce împarte o poftă comună.

În Odd, un scriitor decide să nu mai apară în public pentru a-și spori faima, dar găselnița sa îl duce la pierderea inspirației și la o altă decizie radicală pe care ar putea să o ia, pentru a și-o recupera.

Cercelul urmărește cum o bijuterie buclucașă capătă simbolistici othelliene pentru un taximetrist care își bănuiește soția de infidelitate.

Cele șapte povestiri ale lui Jo Nesbø, din acest volum, sunt ca șapte romane ale sale comprimate, șapte miniaturi intense și memorabile.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur dedicat romanelor autorului.
Puteți citi mai multe opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo