Calul de bătaie
de
Lynda La Plante
.
Editura
CRIME SCENE PRESS
Anul publicării în limba română: 2023
Titlul original: Judas Horse (2021)
Traducere: Oana Dușmănescu
Număr de pagini: 336
Format: trade paperback cu supracopertă
.
Calul de bătaie este al doilea roman al scriitoarei britanice Lynda La Plante care îl are drept protagonist pe Jack Warr, detectivul din Poliția Metropolitană londoneză cu tată gangster.
Ancheta din acest volum nu are legătură cu aceea din primul, iar problemele personale ale eroilor principali reflectă în foarte mică măsură situații din trecut, astfel încât el poate fi citit și fără să îl fi parcurs pe cel de deschidere, Secrete îngropate, dar ambele merită descoperite.
După ce a rezolvat crima de la Rose Cottage, punând astfel capăt investigației celui mai mare jaf feroviar din Anglia, reputația agentului de poliție Jack Warr, datorată inspirației cu care acesta își urmează instinctele, a ajuns bine-cunoscută și respectată în toată Poliția Metropolitană.
El este detectivul intuitiv prin excelență, cel care evaluează oamenii rapid și-i citește cu mare acuratețe, prevăzând mereu ce aveau să facă infractorii – aproape ca și cum ar fi genetic capabil să gândească asemeni lor.
Din punct de vedere profesional, agentul inspiră încredere, dar e mereu iritant pentru colegii săi ofițeri, presând martorii, manipulând pe toată lumea și nerespectând protocolul.
Pe plan personal, Jack a devenit pentru prima oară tată, rol în care nu se simte tocmai confortabil, preferând obligațiile de serviciu celor familiale, chiar dacă își iubește soția și bebelușul solicitant.
După ce joacă un rol esențial în rezolvarea cazului Prădătorului de la Wimbledon, un hoțoman foarte inventiv, Warr este transferat în mediul rural, unde reprezentații legii locali luptă să facă față unui val de spargeri ce afectează locuințele cetățenilor bogați din Cotswolds.
O bandă de spărgători violenți terorizează de luni întregi regiunea, dar când într-o casă din Chipping Norton (Cotswolds) e găsit un cadavru mutilat, devine limpede că nu este vorba doar despre vreo gașcă oarecare de hoți oportuniști puși pe căpătuială, ci de niște tâlhari extrem de periculoși.
Jack Warr descoperă localnici ce ascund secrete întunecate, află despre infracțiuni ascunse, însă simte că mai rămâne ceva care încă îi scapă.
Având puține piste și cum atacurile violente se întețesc, pentru a-i prinde pe spărgători va fi nevoit să acționeze la fel de îndrăzneț ca ei, infiltrându-se în mijlocul lor.
Chiar dacă are în minte o listă de suspecți, Jack trebuie să își continue ancheta sub acoperire, pentru a afla tot adevărul și a-i găsi pe conducătorii din umbră ai bandei.
Folosindu-se de capacitatea sa de a oscila între lumea interlopă și cea a protejării legii, Jack se pregătește să le întindă tâlharilor o capcană, conștient de faptul că orice eșec va cădea pe umerii săi și că sângele vărsat va curge asupra lui, fiind învinovățit pentru orice eșec.
Relațiile dintre Jack și celelalte personaje dau farmecul principal al cărții.
Detectivul Warr este un maestru în interpretarea caracterelor, indentificându-le rapid punctele forte și punctele slabe, pentru a utiliza asemenea informații în propriile scopuri.
Talente ce de obicei sunt găsite mai degrabă în tabăra opusă se află acum de partea Legii.
Calul de bătaie este o carte bună a cărei acțiune se intensifică progresiv, odată cu creșterea mizei investigațiilor criminalistice și a gradului lor de periculozitate.
Lynda La Plante s-a născut la Liverpool.
A scris aproape patruzeci de romane care au devenit bestselleruri.
A studiat actorie la Royal Academy of Dramatic Art și a jucat la Teatrul Național din Londra, înainte să devină actriță de televiziune.
După ce s-a apucat de scris, s-a afirmat datorită serialului TV Widows (Văduve), care a avut un succes extraordinar.
Scenariul Lyndei pentru Prime Suspect (Suspect de crimă) a câștigat premii BAFTA, Emmy, distincții din partea British Broadcasting and Royal Television Society, precum și Premiul Edgar Allan Poe din 1993.
Lynda La Plante este membru onorific al British Film Institute și a primit Premiul BAFTA Dennis Potter pentru Cel mai bun scriitor, în anul 2000.
În 2008 a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic în grad de comandor pentru servicii aduse Literaturii, Teatrului și Filantropiei.
Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:
Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea
Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Ce recomandare faina ! Mulțumesc
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare drag, Vero! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sună tare bine, o să am cartea asta în vedere pentru o lectură viitoare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Lectura placuta! 🙂
ApreciazăApreciază