Secrete îngropate

de
Lynda La Plante

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Buried (2020)
Traducere: Oana Dușmănescu
Număr de pagini: 400
Format: trade paperback cu supracopertă

 .

Pentru a o recomanda pe Lynda La Plante ca autoare de thrillere polițiste, trebuie doar amintit că ea a scris cărțile care au stat la baza serialului Prime Suspect, una dintre cele mai bune producții britanice ale genului, din toate timpurile.

Romanul Secrete îngropate se constituie într-o restartare a unei alte serii ale ei, fiind primul volum care îl are drept protagonist pe detectivul Jack Warr, dar păstrând și unele personaje sau trimiteri la evenimente din încheiata trilogie Dolly Rawlins (compusă din volumele WidowsWidows’ Revenge și She’s Out).

Din cauza acestor intersectări de povești trecute și viitoare, începutul cărții acesteia a ieșit destul de confuz. Multe personaje pe care nu prea știi de unde să le iei și ce treabă au în context se adună unele peste altele, până când, încet-încet, evenimentele încep să se clarifice și toate ajung la locul lor, deschizând propriul fir epic, ce se va reuni la un moment dat cu al celorlalte.

Acum douăzeci de ani, tâlharul Harry Rawlins și banda lui au fost uciși în timpul tentativei de a jefui o autospecială blindată care transporta o sumă mare de bani.

Un deceniu mai târziu, fosta lui soție, Dolly Rawlins, și văduvele celorlalți bandiți lichidați reușesc, într-un soi de straniu omagiu adus decedaților, să prade un tren poștal de valorile pe care le transporta.

În prezent, cazul se reactivează, odată cu incendierea unei case părăsite, unde e găsit un cadavru carbonizat, alături de mormane de resturi pârjolite ale unor bancnote furate – moștenirea ascunsă a lui Dolly Rowlins și a bandei sale de văduve.

Jack Warr este un tânăr ofițer din Poliția Metropolitană londoneză.
Fermecător, dar neavând vreo țintă existențială, Jack nu pare să-și găsească locul în lume, până când este atras în această anchetă care îi întoarce viața cu susul în jos.

Misiunea lui Jack în cadrul cazului coincide cu o investigație în propriul lui trecut.
În căutarea adevărului despre identitatea părinților săi, care par să fi avut legături cu Harry Rawlins, Jack se pomenește atras tot mai mult într-o lume ascunsă și tulbure a corupției și a criminalității de orice fel – o lume prin care constată că îi e neașteptat de ușor să navigheze, pe măsură ce limitele legii îi devin tot mai neclare.

Până unde este dispus Jack să meargă ca să-și găsească răspunsurile și cât îl va costa această scormonire prin viscerele trecutului?

Secrete ingropate - recenzie - Crime Scene Press

Stilul în care a fost scris romanul Secrete îngropate este extrem de evocativ, personajele din trecut capătă valențe legendare și te fac să îți dorești să citești și trilogia care a precedat această serie, deși nu ar mai fi neapărat nevoie pentru înțelegerea acțiunii.
Umorul negru, tipic englezesc, și atmosfera de satiră condimentează cu sarcasm de bună calitate tensiunea anchetei criminalistice.

Lynda La Plante s-a născut la Liverpool.
A scris aproape patruzeci de romane care au devenit bestselleruri.
A studiat actorie la Royal Academy of Dramatic Art și a jucat la Teatrul Național din Londra, înainte să devină actriță de televiziune.

După ce s-a apucat de scris, s-a afirmat datorită serialului TV Widows (Văduve), care a avut un succes extraordinar.

Scenariul Lyndei pentru Prime Suspect (Suspect de crimă) a câștigat premii BAFTA, Emmy, distincții din partea British Broadcasting and Royal Television Society, precum și Premiul Edgar Allan Poe din 1993.

Lynda La Plante este membru onorific al British Film Institute și a primit Premiul BAFTA Dennis Potter pentru Cel mai bun scriitor, în anul 2000.
În 2008 a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic în grad de comandor pentru servicii aduse Literaturii, Teatrului și Filantropiei.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Palarisme.ro

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press