Pentru Elise
de
Teodora Smîntancă-Strugariu
.
Editura StoryCraft Publishing
Anul apariției: 2023
Număr de pagini: 354
.
Pentru Elise este un roman de ficțiune istorică bine documentată al tinerei scriitoare Teodora Smîntancă-Strugariu.
În vârstă de doar 17 ani, talentata romancieră debutantă etalează cu nonșalanță o maturitate surprinzătoare și abilitatea remarcabilă de a restaura genuin atmosfera unei epoci rar oglindite în literatura autohtonă, demonstrând că vârsta nu e un impediment în calea manifestării geniului literar.
Autoarea a reușit să readucă la viață o lume complexă, prin legături fictive realizate într-un context istoric real, oferind cititorilor o captivantă călătorie în vremuri încărcate de intrigi, pasiune și inspirație creatoare. Eforturile investite în cercetarea atentă a perioadei istorice abordate se reflectă în mod evident în paginile cărții, creionând astfel un fundal autentic și credibil pentru desfășurarea poveștii de dragoste artistico-romantice răvășitoare a protagonistei.
Elise Wallner este o balerină ce conștientizează în mod aproape dureros limitele proprii în ridicarea dansului la rang de artă. Aspirația sa spre nemurire prin atingerea sublimului nu poate fi ostoită nici măcar prin rolurile de muză pentru opere masculine din domeniul poeziei sau al muzicii, dedicate ei de iubitul său, Matthias, poetul zurbagiu și obsedat, sau chiar de marele compozitor Ludwig van Beethoven.
Renunțând la avantajele asociate cu originea-i nobilă, Elise s-a aruncat în tumultul vieții boeme vieneze alături de bărbatul de care era îndrăgostită, încercând să își împlinească și setea de iubire, și dorința de a excela ca balerină, concomitent.
Această neînțelegere inițială, din partea ei, a faptului că arta cere sacrificiu de sine și dedicare totală, dar și alegerea greșită a omului de care s-a atașat sufletește… o atrag într-un vârtej al decăderii continue, din care pare că nu mai poate fi salvată.
Relația sa cu Matthias este intens pasională, însă extrem de toxică pe ansamblu, aducând-o adesea în postura de a fi agresată de poetul delirant dezlănțuit.
Tot din cauza problemelor pe care iubitul ei i le face, este mereu în pericol de a fi concediată din corpul de balet al teatrului din Viena, unde reușise să prindă un loc anonim, într-o înșiruire de dansatoare dintre care credea că nu e remarcată de nimeni.
Totuși, cineva o observă.
Faimosul Beethoven o vede dansând și, simțind ceva special la ea, îi propune să fie solistă în baletul aniversar Creaturile lui Prometeu, șocând întreaga societate cu alegerea lui, care pare rodul unui capriciu de moment.
Chiar dacă rolul nou oferit este, și în viziunea lui Beethoven, tot unul de muză, doar că muză a unui artist mult mai înzestrat pentru a garanta nemurirea decât e Matthias, poetul ratat, Elise întrezărește în el oportunitatea de a ajunge ea însăși la măreția supremă artistică. Însă pentru a realiza asta, își dă seama că va trebui nu numai să se ridice la nivelul operei compozitorului, ci și să își neantizeze toate celelalte dorințe, concentrându-se doar asupra ideii de a atinge perfecțiunea.
«… Făcu un pas în spate, simțind cum picioarele i se apasă grele în podeaua tare, cum camera este învăluită treptat în întuneric, numai Beethoven cu chipul lui înfășurat într-o aureolă argintie, radiind o lumină hipnotizantă, rece.
“Dar arta mea?” întrebă ea.
“Cum adică? De ce-ar trebui să se schimbe ceva? Eu te compun pe tine și te fac nemuritoare, și tu poți să dansezi în voie, până la finalul veșniciei cu care te încununez.”
“Dar arta mea?” mai întrebă ea o dată, mai apăsat, simțind cum saliva i se acrește în gură.
Ești muza lui, îl auzea pe Matthias hlizindu-i-se în minte. Ești muza lui și va trebui să te sacrifici pentru el, pentru că pur și simplu n-ai vrut să rămâi cu mine. Ai zis că vrei să trăiești – asta da viață, prinsă în cușca unor opere… De ce-ai plecat, Elise, de ce-ai renunțat la mine?
Nu mai știa dacă sunt gândurile ei sau vorbele lui Matthias sau dacă arta, într-o ultimă încercare de a rămâne legată de ea, recurgea la un șiretlic să o facă să fugă de acolo, să fugă și să nu se mai întoarcă. …»
E impresionant analizat psihologic procesul de transformare interioară al Elisei. Ea trebuie să renunțe la propria sa natură. Această transformare implică abandonarea identității proprii și depășirea limitelor personale, pentru a-și putea utiliza întregul potențial artistic.
Tânăra balerină este obligată să se confrunte cu temerile și tenebrele interioare, ceea ce o conduce spre o spirală de confuzie și pierdere a contactului cu realitatea, dar și tot mai aproape de scopul propus,… chiar dacă el s-ar putea dovedi un act sublim unic, irepetabil.
Astfel, romanul aduce în prim-plan tema sacrificiului pentru artă, evidențiind consecințele dure ale dedicării absolute și ale luptei pentru perfecțiune în căutarea excelenței artistice.
Povestea Elisei ne provoacă să reflectăm asupra alegerii acestui tip de sacrificiu și ne atrage atenția asupra prețului pe care artiștii îl plătesc adesea pentru a-și exprima creativitatea și pentru a atinge cele mai înalte niveluri de performanță.
Cartea oferă o perspectivă fascinantă asupra vieții culturale de la începutul secolului XIX, din Era Napoleoniană vieneză, înainte de înflorirea din Belle Époque, a dificultăților cu care se confruntau atunci balerinele. Este explorată presiunea și competiția acerbă din lumea dansului, precum și cerințele fizice și emoționale extreme pe care aceste femei le aveau de îndeplinit.
Pentru cititorii care vor remarca, poate dându-și ochii peste cap, un anumit melodramatism aparent prea teatral al personajelor, trebuie spus că și acesta nu reprezintă decât încă un aspect demn de laudă al cărții. Orice lectură a unor scrieri intime ale epocii, de genul corespondenței sau jurnalelor, doar va confirma realismul evocativ și adaptarea corectă a trăirilor eroilor romanului la stilul de exprimare al vremii.
Practica unor scriitori contemporani de a integra personalități reale în operele lor de ficțiune adaugă autenticitate poveștilor acestora și contribuie la înțelegerea sau aprecierea mai profundă a momentelor și oamenilor care au marcat istoria.
La fel se întâmplă și în Pentru Elise.
Prin intermediul talentului ei narativ, Teodora Smîntancă-Strugariu ne oferă o călătorie extraordinară în timp și spațiu, în care personajele reale și cele fictive își exprimă cu pasiune emoția artistică.
Romanul Pentru Elise va fi in mod sigur adorat de fanii cărților lui Tracy Chevalier, de cei ai filmului Lebăda Neagră, de admiratorii picturilor cu balerine ale lui Degas și de oricine a închis vreodată ochii, lăsându-se purtat pe notele muzicale din
Für Elise.
Oferta de lansare a romanului beneficiază de un discount de 55%.
Pentru Pachetul ART, al celor mai recente trei cărți StoryCraft,
prețul e doar 79 lei (redus de la 177 lei)!
Multumesc pentru recomandare, aceasta sigur ar fi o lectura pe gustul meu. Ma bucur cand vad ca apare si o carte de acest gen.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu mare drag, Ana! 🙂 Un act de curaj al autoarei, mai ales ca a plonjat istoric si biografic intr-o cultura straina. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Încă de la titlu m-am gândit dacă nu cumva cartea are vreo legătură cu Für Elise. Sunt tare curioasă de carte, din ce ai descris pare minunată.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Daaa, chiar o abordare minunata a istoriei intime a celebrei piese. 🙂
ApreciazăApreciază
17 ani și ce subiect interesant! Mulțumiri pentru recomandare! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu drag! 🙂 Chiar un subiect complex si dificil, ce putea fi imaginat doar de cineva care adora muzica clasica si baletul. 🙂
ApreciazăApreciază
Minunata cartea!
Am trait si simtit cu Elise fiecare emotie!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, da! Parca fiecare nota muzicala a fost echivalata cu o alta emotie a personajelor! ❤
ApreciazăApreciază
A fost o plăcere să lucrez pe manuscrisul Teodorei. Am notat citate și expresii din aproape fiecare pagină încât pe alocuri uitam de rolul de editor și ma lăsam purtată de poezia textului în lumea tulburata a lui Elise.
Recomand cartea asta celor pasionați de literatura modernista. Influentele Virginiei Woolf și ale Sylviei Plath, favorite ale Teodorei, se regăsesc în paginile fermecătoare ale cărții. E o carte ce s-ar putea studia cu ușurință la școală, la orele de literatura.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A iesit o carte minunata! ❤ Felicitari intregii echipe StoryCraft, care ajuta la cresterea unei tinere scriitoare atat de talentate! 🙂
ApreciazăApreciază