În lipsa președintelui

            de Bill Clinton
                              și James Patterson

 

Editura RAO
Colecția RAO CLASS
Anul apariției în limba română: 2018
Tip copertă: hardcover
Titlul original: The President is Missing (2018)
Traducere: Liliana Pelici
Număr de pagini: 416

 

Colaborarea dintre fostul președinte american Bill Clinton și scriitorul de thrillere cu succes asigurat James Patterson pare o alianță strategică realizată special în vederea lansării unui bestseller internațional.
Fiecare aduce cu sine elemente menite să asigure din start maximum de atenție pe care îl poate obține de la publicul cititor. Clinton vine cu competența politică și perfecta cunoaștere a administrației prezidențiale din interior, iar Patterson cu tehnica literară și investigativă a autorului mereu pe val.

Nu e deloc surprinzător că rezultatul muncii lor în echipă a obținut aprecierea scontată, cartea înregistrând, imediat după lansare, vânzări record și ajungând în toate topurile de popularitate a romanelor ficționale.

În lipsa președintelui este un techno-thriller politic care începe intrigant ca un episod din House of Cards și continuă tumultuos, asemeni unui binging cu serialul Homeland.

in lipsa presedintelui

Președintele Statelor Unite, Jonathan Lincoln Duncan, este acuzat că ar avea relații dubioase cu o foarte periculoasă rețea de teroriști și ajunge în situația de a răspunde, riscând impeachment-ul, în fața Comitetului Special al Camerei Reprezentanților.

S-a scurs în presă informația că liderul lumii libere a purtat o convorbire telefonică chiar cu Suliman Cindoruk, conducătorul infamei organizații teroriste Fiii Jihadului, și se speculează că a ordonat atacul împotriva unui grup rival ce intenționa să-l asasineze, salvându-l astfel, cu prețul morții unui cetățean american – agent CIA aflat în misiune pe terenul de luptă.

Puțini știu însă că integrul locatar de la Casă Albă încearcă tocmai să evite un dezastru național. El nu poate dezvălui încă informațiile secrete pe care le deține, despre amenințarea unui devastator virus cibernetic, denumit Evul Mediu.

Acesta ar arunca întreaga societate hiper-tehnologizată americană într-un stadiu nefuncțional, în haos primitiv, fără dispozitive electronice cuplate informatic, unde fiecare calculator ar deveni o chestie mecanică izolată și inutilă.

missing 3

Protagonistul romanului este surprins nu numai în postura lui de politician ce-și exercită funcția, ci în întreaga sa natură umană, cu lupta interioară pe care o dă pentru luarea celei mai bune decizii, apăsătoarea povară a responsabilității, teama de trădare sau influențele personale pe care le resimte, din cauza problemelor familiale și a celor foarte grave de sănătate.

S-a scris că personajul principal ar fi construit chiar după președintele Clinton, făcându-se paralela cu propria lui implicare într-o procedură de impeachment, dar la o privire mai atentă asupra biografiei eroului de război luat prizonier și torturat de inamici, a atitudinii sale, în general, mie mi se pare că trimiterea este mult mai evidentă înspre regretatul senator republican John McCain, care a decedat de curând, și el fost candidat la președinție, adversar pe care Bill Clinton l-a respectat întotdeauna enorm.

Deja premisele cărții sunt mai mult decât ofertante, dar scriitorii la patru mâini plusează cu o idee tulburătoare care, de altfel, și dă titlul romanului.

Dacă într-o situație atât de încordată, președintele aflat în plin mandat, pur și simplu ar dispărea?

missing

Poate să devină de negăsit, fie și numai temporar, cel mai puternic și mai bine păzit demnitar al lumii, fără ca nimeni să nu afle nimic despre unde ar putea fi?
Cum va afecta asta sistemul decizional al țării, confruntat cu o criză?

Multe teme de actualitate sunt cuprinse în desfășurarea planurilor narative și avem parte de minuțioase informații din intimitatea Casei Albe, pe care nu prea ai cum altfel să le găsești prezentate într-o manieră atât de neoficială, din spatele aparenței de fortăreață inexpugnabilă a celebrei clădiri-simbol.

Un roman ca un reality show filmat la cel mai înalt nivel politic, încărcat de adrenalină, cu acțiunea desfășurându-se în regim de blitzkrieg, mereu sub presiunea și tensiunea evenimentelor.

bill_clinton_the_president_is_missing_james_patterson

James Brendan Patterson (născut în 1947), autorul american de thrillere transformate instantaneu în bestselleruri, cel mai bine plătit scriitor din lume – potrivit revistei Forbes – a devenit renumit, în principal, pentru romanele sale avându-l drept protagonist pe detectivul-psiholog Alex Cross. A scris cu același succes și beletristică pentru adolescenți, cărți de aventură, romantice sau non-ficțiune.

Bill Clinton (născut William Jefferson Blythe III, în 1946) a fost cel de-al patruzeci și doilea președinte al S.U.A., servind ca șef al executivului Statelor Unite două mandate complete de 4 ani, între 1993 și 2001.
Înaintea câștigării alegerilor prezidențiale⁠ din 1992, Clinton a servit cinci mandate, dintre care ultimele patru consecutive, în calitate de al 50-lea, respectiv al 52-lea guvernator al statului Arkansas. Soția sa, Hillary Rodham Clinton, a fost senator din partea statului New York, stat în care ambii locuiesc, și Secretar de Stat în administrația Obama. Bill Clinton a fondat și conduce fundația care îi poartă numele, Clinton Foundation.

Volumul de memorii My Life / Viața mea, scris de fostul lider de la Casa Albă, a fost lansat în 2005 și la București, în prezența autorului.

 

images (3)

 

Puteți comanda cartea și direct pe site-ul editurii
RAO

RAO