Gladiatorul

de
Simon Scarrow

 

Editura Nemira
Colecția Suspans
Categoria: Literatura Universală
Data publicării în limba română: 2018
Titlul original: The Gladiator (2009)
Traducere: Gabriel Stoian
Număr de pagini: 488
volum achiziționabil pe
Libris.ro

 

În Gladiatorul, un nou episod din vasta serie de ficțiune istorică militaristă care-i are drept protagoniști pe legionarii romani Cato și Macro, a scriitorului britanic Simon Scarrow, se desfășoară într-un alt peisaj inedit al antichității, într-o situație parcă mai dramatică decât oricând.

gladiatorul editura nemira

Odată încheiată campania militară din Partia, centurionii Macro și Cato, împreună cu senatorul Sempronius și fiica sa, Iulia, cu care Cato urmează să se căsătorească, pornesc spre Roma, îmbarcați pe o corabie.

În timpul călătoriei lor pe mare, are loc un cutremur devastator, în apropiere de coasta sudică a Insulei Creta.
Valul mareic care se formează le avariază cumplit vasul și-i face să eșueze pe țărm.

Aici descoperă că orașul-port Matala a fost distrus aproape complet de dublul cataclism.
Clădirile sale s-au prăbușit și mulți locuitori și-au pierdut viața sub dărâmături.
Valul gigantic a desăvârșit tragedia.

Întreaga administrație locală îngroașă rândurile morților și răniților, astfel încât senatorul Sempronius și cei doi centurioni decid să preia conducerea comunității civile și a militarilor supraviețuitori dezastrului.

Macro rămâne să organizeze rămășițele cohortei încartiruite în zonă, pentru a încerca să stabilizeze situația, în timp ce Cato și senatorul pornesc călare spre Cortina, capitala provinciei, având intenția de a se sfătui cu guvernatorul, dacă îl vor mai găsi în viață.

În confuzia ce urmează cutremurului și devastării valului mareic, sclavii au început să se răscoale și, după ce își ucid în chinuri foștii stăpâni și le incendiază vilele, se adună pe coline, formând o colectivitate revoluționară, însetată de jaf și sânge, asmuțită împotriva ordinii romane de un fost gladiator, răzbunătorul Aiax.

Gladiatorul cato macro

Simon Scarrow a folosit un eveniment real, petrecut în secolul întâi după Hristos, cutremurul din insula Creta, pentru a-și include eroii ciclului literar într-o aventură spectaculoasă care are de toate: catastrofă naturală, naufragiu, revoltă a sclavilor, confruntări armate disperate și un fir sufletist de relație romantică.

În paralel cu acțiunea cărții, aflăm informații interesante, foarte bine documentate, despre care era statutul sclavilor și al gladiatorilor în Roma Antică.

Instituția sclaviei a jucat un rol esențial în societatea și economia Imperiului Roman.
Majoritatea robilor erau condamnați la o viață grea de muncă în condiții inumane și supuși unei disciplinări brutale. Mai ales cei care trudeau în mine, șantiere de construcții sau pe câmpii.
Cei ce slujeau în case puteau fi ceva mai norocoși, în funcție de personalitatea stăpânilor. Dacă aveau ghinion de vreunul sadic sau deosebit de pervers, le putea fi chiar și mai rău.

Lupta între gladiatori era o tradiție moștenită de romani de la etrusci.
Inițial, gladiatorii luptau în cadrul unui sacrificiu ritual de sânge oficiat la înmormântări, însă în ultimii ani ai Republicii, politicieni ambițioși au început să organizeze lupte între gladiatori ca să câștige sprijinul poporului.
Augustus, întâiul împărat, a fost primul care a utilizat luptele de gladiatori pentru a oferi distracție de masă mulțimilor Romei. Împărații care i-au succedat au perpetuat acest obicei, unii oferind spectacole în care erau uciși mii de luptători.
Gladiatorii erau recrutați din rândul războinicilor luați prizonieri, criminalilor condamnați și chiar dintre unii voluntari ce doreau să își facă un nume sau să se îmbogățească luptând în arenă.
Instruirea se desfășura în școli speciale de gladiatori, unde recruții aveau parte de un tratament foarte dur, menit să dezvolte forța și agilitatea, după care erau pregătiți pentru a juca un rol specializat – în cazul lui Aiax, cel de luptător înzestrat cu arme grele.

gladiatorul - nemira

Cetățeni romani civili, soldați, sclavi și gladiatori, toți au fost prinși împreună în haosul de după cutremur, încercând să reimpună ordinea socială sau luptând plini de ură pentru distrugerea ei.

Fără caractere de eroi perfect buni sau perfect răi, cu antagoniști având mai multă dreptate principială decât protagoniștii ai căror fani suntem, saga romană cu Macro și Cato își continuă înșiruirea de peripeții războinice.

Din seria Eagles of the Empire au apărut
volumele
(doar trei dintre ele sunt traduse în limba română):

Under the Eagle (2000)
The Eagle’s Conquest (2001)
When the Eagle Hunts (2002)
The Eagle and the Wolves (2003)
The Eagle’s Prey (2004)
The Eagle’s Prophecy (2005)
The Eagle in the Sand (2006)
Centurion (2008) / Centurionul
The Gladiator (2009) / Gladiatorul
The Legion (2010)
Praetorian (2011) / Pretorianul
The Blood Crows (2013)
Brothers in Blood (2014)
Britannia (2015)
Invictus (2016)
Day of the Caesars (2017)
The Blood of Rome (2018)
Traitors of Rome (2019)

 

images (3)

 

roman
disponibil
pe site-ul librăriei online
LibrisLibris