Băieții lui Anansi
de
Neil Gaiman
.
Editura Paladin
Grupul Editorial Art
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Anansi Boys (2005)
Traducere: Liviu Radu
Număr de pagini: 392
– ediție hardcover –
Neil Gaiman este, mai mult decât orice, un povestitor. Un talentat și ghiduș narator de basme pentru adulți, de fabule cu motive folclorice și cu divinități uitate, de istorisiri smolite desprinse din imaginarul colectiv ancestral și tăvălite zdravăn prin fulgii satirici ai actualității.
Fantasy-ul scris de el e întotdeauna surprinzător, cel al unui demiurg subtil care făurește pe nesimțite o nouă lume în jurul cititorului, din toate clișeele amuzante ale celei vechi, astfel încât să nici nu se simtă apariția supranaturalului, ce vine să completeze organic urzeala noii realități cu deversări de oniric.
Romanul Băieții lui Anansi se constituie într-un veritabil omagiu, plin de umor, adus importanței poveștilor în istoria umanității, încă de la începuturile sale cuvântătoare.
Charlie Nancy, un tip nevrotic, nesigur și frustrat, născut în Florida, dar ajuns, după emigrarea în Anglia, un anost contabil londonez, nu se poate debarasa de afurisita poreclă Fat Charlie, inventată de tatăl lui pe când era puști, deși nu mai e deloc dolofan și s-a mutat pe alt continent.
Asta fiind numai una dintre amintirile jenante lăsate de părintele său dubios, mort în timpul unei sesiuni frenetice de karaoke, pe celălalt țărm al oceanului.
Chiar dacă fiul își percepea tatăl ca pe un individ grotesc, ridicol, bun doar să îl facă încontinuu de râs, pentru toți ceilalți cu care interacționa, acesta părea absolut fermecător și cuceritor.
Charlie este informat că a murit, tocmai când se pregătea să-l invite la nuntă, cedând insistențelor logodnicei lui, Rosie, care încă nu-l cunoscuse.
Ca o ultimă glumă pe socoteala sa, Fat Charlie află că bătrânul i-a lăsat moștenire o casă de care nu e interesat și… un frate, despre existența căruia nu avea habar.
Acesta se numește Spider, are toate însușirile sociale magice ale tatălui lor și poate fi chemat (sau – mai bine zis – invocat) prin orice păianjen, care-i transmite că este căutat.
Astfel descoperă Charlie, că adevărată natură a fascinantului său părinte era aceea a unui zeu.
A unui zeități-păianjen dintr-o mitologie africană mai puțin celebră, adusă până-n America de navele cu sclavi negri.
Un fel de zeu minor al trucurilor și farselor, care a reușit de-a lungul erelor să înfurie crunt alți zei, mai serioși.
Dar problema majoră imediată se dovedește a fi, pentru Charlie, chiar fratele regăsit.
Acesta se strecoară insidios în viața sa, punându-i stăpânire pe casă, făcându-i probleme la serviciu și seducându-i logodnica, transformându-i întreaga existență într-un infern absurd.
Cu ajutorul vecinelor din Florida, trei bătrâne doamne posesoare de talente vrăjitorești, Fat Charlie încearcă să se elibereze de Spider, atrăgând astfel asupra ambilor probleme și mai mari, care pun în pericol însăși supraviețuirea stirpei zeului-păianjen, adică a lor, băieții lui Anansi.
Dacă sunteți cunoscători ai operei lui Neil Gaiman, primul gând, parcurgând sinopsisul acestei cărți, s-a îndreptat spre multi-premiatul său roman Zei americani.
Legătura narativă și stilistică dintre cele două povești este însă foarte firavă, reprezentată de un personaj secundar comun și același univers infestat de zei, dar cu programări alegorice setate intenționat diferit, de către creator.
Băieții lui Anansi este o istorisire despre familie, despre părinți jenanți, aminitiri din adolescență oglindite în viața adultă, reevaluări făcute peste timp și despre sângele care nu se transformă niciodată în apă.
Scriitorul însuși si-a definit romanul ca fiind „magical-horror-thriller-ghost-romantic-comedy-family-epic”, și, efectiv, Anansi Boys acoperă toate aceste aspecte, fără însă a epuiza etichetările care ar mai putea fi adăugate, cum sunt dark, urban, satirical sau mai pretențiosul kafkian.
Neil Gaiman s-a născut în Anglia, în 1960, apoi s-a mutat în Statele Unite (un traseu inversat, comparativ cu al protagonistului acestei cărți).
Devenit unul dintre cei mai populari scriitori de fantasy contemporan, abordează artistic și alte domenii. Se manifestă ca jurnalist legat de lumea rockului, autor de rafinate romane grafice, volume dedicate copiilor sau scenarii TV.
A fost distins cu numeroase premii literare, printre care Newbery Medal, Carnegie Medal, Hugo, Nebula, Mythopoeic, World Fantasy, Bram Stoker şi British Fantasy.
.
.
Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Da, da si daaaa! :)))) Imi place cum suna povestea!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Neil Gaiman e un povestas profesionist. Nu lasa in urma pe nimeni nesatisfacut de poveste. 😀
ApreciazăApreciază
Super faina recomandarea, cred ca mi-ar placea si mie aceasta poveste. „Zei americani” nu prea m-a atras, poate fiindca este atat de „pe val” sau nu stiu exact de ce. Aceasta pare sa aiba o multime de elemente interesante.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Ana! 🙂 Da, e ca si cum cand toata lumea citeste Calea Regilor, de la Sanderson, tu ai alege Elantris. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hehe.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Suna tare interesant. Desi e un autor renumit, eu nu am citit nicio carte de-a lui. Poate ar fi cazul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, e chiar surprinzator cat de popular a devenit, cu toate ca abordeaza un gen destul de nisat. Cred ca ajuta mult si aparitiile sale din media si cursurile de scriere online. Cumva, a ajuns o moda sa il incerci, chiar daca nu ai citit in viata ta fantasy. 🙂
ApreciazăApreciază
Great article 👌👌👌👏👏I would like to invite you to follow my blog to, thank you so much and I wish you much success 🌹
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Thanks! 🙂 Done! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Me are the one who must thank you 😊🌹
ApreciazăApreciază